Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2005 / 12


(1)Pääkirjoitus
(2)Lähikyliin uusi maanmerkki
(3)Hirveyksiä metsästä
(4)Halsua autojen autonomia
(5)Juhlia kerrakseen
(6)Skandaali asuntovaunujen pesimäalueella
(7)Nuorisoseura voittoisalla tiellä
(8)Hurjaa menoa Tynkkisen takana
(9)Lähikylien romanien kantaäiti on poissa
(1) Joulun rauha kaikille ajoille
Luettu 1505 kertaa

Halsualla saatiin viettää rauhallisinta joulua miesmuistiin. Sähkölaitoskin oli ymmärtänyt hiljentymisen merkityksen väelle ja sähkönjakelu keskeytyi aattoiltana. Televisioita ei katseltu, eikä mökämusiikkia kuunneltu kuin pianon säestyksellä.

Sähkölaitoksen voi myös tulkita olleen kasvissyöjien puolella. Taktisesti sähkö palautettiin aina lyhyeksi aikaa. Tämä riitti lämmittämään herkullisia, lähinnä kasvispitoisia, laatikoita, mutta kinkun valmistuksesta ei enää aattopäivänä tullut mitään. Tokihan löytyi niitäkin kieroilijoita, jotka kinkkunsa paistoivat jo edellisenä iltana. Yhtä kaikki ihmisten silmiä avattiin vaihtoehtojen puolelle. Moni tyytyi kasvispitoisiin eineksiin ja huomasi olevansa tyytyväinen. Tai noh, ei nyt kauhean moni. Mutta ehkä joku?

Joulun koitoksista innostuneena Halsualla onkin suunniteltu uutta sähkökatkoa vuodenvaihteeseen. Uusi vuosi on totuttu kylässä ottamaan aina hurjin menoin, joita haluttaisiin tänä vuonna hillitä. Soraisat äänet ovat kuitenkin huomauttaneet mahdollisista ympäristöhaitoista. Valon jäädessä totuttua vähemmälle hämäränäkönsä heikkoudesta tunnetut kyläläiset intoutuisivat valaisemaan taivasta entistä suuremmilla pommimäärillä. Edellisvuosista opitun läksyn mukaan jo nyt Halsuan luonto kuormittuu aivan liikaa jokavuotisen pommimanian seurauksena.

Kalliokosken Sana onkin ideoinut toimivan suunnitelman vuoden vaihteelle. Kellojen hakatessa seuraavaa vuotta, on aika kohdistaa kaikki raketit, ohjukset ynnä muut pommit sähkölaitoksiin. Sähköjakelun tuhouduttua Halsua voi voitonriemuisena julistautua itsenäiseksi valtioksi. Juuri osoitetun sotilaallisen mahdin myötä ei nykyisellä emämaalla ole uskallusta kovin pian yrittää valloittaa pyhiä maitamme takaisin.

Kunnassa voikin jo aloittaa veisuun: ”Rauhaa me tahdomme, rauha on aseemme. Aseessamme rauha, kun maat valtaamme”. Tiedonannon mukaan eräs Halsuan entisistä kanttoreista on lupautunut sekä säestäjäksi että esilaulajaksi. Enää kysellään, voiko parempaa moraalin kohottajaa löytyäkään?
Jarno Hietalahti