Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2006 / 03


(1)Pääkirjoitus
(2)Kohu Halsuan karaokemonarkiassa - kruunu vaihtaa päätä
(3)Halsua ajan tasalla bussilakossa
(4)Matinpäivä hyppyytti elokuvan ystäviä
(5)Metsästä elävä kansa – kuolee kituen
(6)Hiihtopäällikkö herätti pahennusta
(7)Meriläisen vähäjärvi sotaharjoitusten kohteena
(8)Kivoja hiljeni
(1) Yskän puuskia
Luettu 1423 kertaa

Tuulen tuivertaessa pakkasten keskellä ihmiset ovat vilustuneet Halsuallakin. Tämä flunssa ei kuitenkaan ole vielä mitään tulevaan verrattaessa. Jollei huomenna, niin viimeistään ylihuomenna tuovat linnut nuhatautinsa Halsuankin perämaille.

YLE televisioi tiedotustilaisuuden pandemiaan varautumisesta. Tilaisuudessa annettiin monenlaista ohjetta nuhan varalle, mutta
merkittävimpiä aiheita selvästikin salailtiin.

Lähetyksessä ei sanallakaan käsitelty esimerkiksi taudin leviämisen vaikutusta Halsualle. Puhe keskittyi epämääräisesti suurten kokoontumisten kieltämiseen. Tarkoittaako tämä, ettei Halsualla voida kuluvanakaan vuonna viettää kunnon Kuhilajuhulia? Jos näin on, kansalaistottelemattomuutta kaivataan enemmän kuin aikoihin.

Mitkä ovat pandemian muut taloudelliset vaikutukset? Epäilemättä koko lintuinfluenssapelottelun taustalta löytyy valtava määrä lääkefirmoja. Tulevina päivinä on syytä tarkkailla kylän apteekin särkylääkemyynnin etenemistä. Onko kohulla pystytty huijaamaan tavallisesti niin tarkkaavaisia halsualaisia kuluttajia?

Viisas kuluttaja voi huomata huolenaiheiden ensimerkkejä jo nyt. Esimerkiksi järven toisen puolen karavaanialueen tanssiaisissa ei ole käynyt jalan kopsuttelijoita kesän malliin.

Turvallisuus on aina asia erikseen, mutta miten käy pienten yritteliäiden käsien? Halsuan kunnan on nyt syytä ottaa valtion yleisistä suosituksista poikkeava linja. Kylän kannattaa keskittää voimavaransa joukkotapahtumiin, jos muualla moisista tulee kiellettyjä. Halsuan tärkein valtti on vieläkin puhdas luonto, johon ei viruskaan pesi. Tulevina aikoina kunnastamme tulee muotoutumaan massatapahtumien keidas. Koskaan ei ole liian aikaista aloittaa satsausta, eikä Halsuan tapauksessa liian myöhäisestä panostamisestakaan voi kai puhua.
Jarno Hietalahti