Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2006 / 04


(1)Pääkirjoitus
(2)Halsualla menee hyvin
(3)Maamerkille nimi
(4)Kesä tulee ja lämpöä lisätään
(5)Lakkoilua Sanassa
(1) Baarien aukiolo syynissä
Luettu 1312 kertaa

Suomen peruspalveluministeri haluaa rajoittaa baarien aukioloa. Esityksessä toivotaan, että baarit sulkeutuisivat viimeistään kahdelta. Taustalla häilyy toive ihmisten alkoholinkäytön vähenemisestä ja sitä myöten haave paremmasta maailmasta. Käsitys paremmasta maailmasta on kuitenkin ristiriidassa monen kansalaisen katsannon kanssa.

Toisella laidalla huudetaan vastaan. Yrittäjyyteen taipuvat ihmiset vaativat baarien aukiolon täydellistä vapauttamista. Tätä perustellaan muun muassa työllisyyden parantumisella, eikä ideaa holhousvaltiosta pidetä kovinkaan mielekkäänä. Samaan hengen vetoon möläytetään, että alkoholiveroa pitäisi laskea ja viinit saattaa ruokakaupan hyllyille.

Halsualla asiaan suhtaudutaan yhtä lailla kaksijakoisesti. Toisaalta ymmärretään, ettei juopottelu lopulta ole kovin hyvä asia. Vanhoja raittiusseuroja on jo alettu herätellä henkiin. Mutta samaan aikaan tiedetään, että jotkut saattavat nauttia päihtymisestä kahden jälkeen. Tässä tiukassa ristitulessa yksi jos toinenkin kyläläinen on hämmästyksissään raapinut päänahkansa verille.

Maan johdon esitys on kohtuuton useiden halsualaisten mielestä. Kylän keskustan tienoilla sijaitseva pesäpallogrilli menee nykyään kiinni kahdeksalta ja monien mielestä se on aivan liian aikaisin. Jos valtion toimesta grilli yritetään sulkea jo kahdelta, eivät halsualaiset pian ennätä käymään B-oikeuksien luona laisinkaan. Potentiaalisia päiviä olisivat enää juhlapäivien aatot, kun pitäisi käydä hakemassa erinäisiä puskia kukkakaupasta.

Tässä tilanteessa on syytä painottaa avarakatseisuutta. Kaupallisten uudistusten myötä kylän elintarvikemyymälä on jo nyt keskustan baareja myöhempään auki. Näin ollen ravinteleiden aukioloja voidaan huoletta karsia koko valtakunnan laajuisesti, mutta samalla kauppojen on syytä alkaa kaupitella viiniä ja vahvempiakin juomia. Halsualaisten ei uudistuksen jälkeen tarvitsisi enää lähteä Kaustiselle tai Perhoon Alkoon, vaan kaikki tarvittava löytyisi omasta kunnasta. Baarien ollessa kiinni juomatouhu keskittyisi kotipiiriin, missä saisi yleensä olla parhaassa mahdollisessa seurassa. Samalla saadaan karsittua vaarallista veljeilyä ulkopaikkakuntalaisten kanssa. Humalapäissään joku kuntalainen voisi vaikka mennä lupaamaan rajan toispuoleisille aivan mahdottomia. Kuten viisas ymmärtää, sellainen peli ei vetele!
Jarno Hietalahti