Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2006 / 08


(1)Pääkirjoitus
(2)Kuhiloita ja muita kuhinoita potin tuolla puolen
(3)Majavahavainnoille vahvistuksia
(4)Kurkisuon kotirannasta löytyi muinainen spiraaliportaikko
(5)Museon kesäkausi päätökseen musiikilla
(6)Kahvilan hautajaiset
(7)Kalliokosken Sanan toimittajilla Onni matkassa Keskisuomen kunnailla
(8)Raviväki ja pesäpalloilijat tulitauolle
(9)Armeijainvaasio etenee
(10)Kirkonmenot vietettiin Kivojalla, kirkko meni menojaan Kruunupyyhyn
(11)Naapurikylän Kansanmusiikkifestivaaleilla Koivu-lämmitteiset jälkilöylyt
(12)Taidepiireiltä tunnustusta Kalliokosken Sanalle
(1) Kyseenalainen budjettipäätös
Luettu 1551 kertaa

Suomen hallitus on päässyt yhteisymmärrykseen ensi vuoden talousarvion esityksestä. Budjetissa lisärahaa luvataan solidaarisuuden hengessä muun muassa eläkeläisille ja yksinhuoltajille. Samoin lisää määrärahoja ollaan jakamassa tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Tähän asti kaikki kuulostaa joltisenkin kohtalaiselta.

Esitetty talousarvio ei ole kuitenkaan ongelmaton. Pienen kylän perspektiivistä on käsittämätöntä, että valtion varoja aiotaan sulloa miljoonakaupalla muuttoavustuksiin ja teiden perusparannusvaroihin. Halsua on niin piilossa ja syrjässä, ettei kylään eksy kukaan edes vahingossa. Aiotuilla satsauksilla valtio siis haluaa varmistaa, että kunnan vähäinen väkimäärä pienenisi entisestään. Kaikkien kykenevien halutaan joko muuttavan tai ajavan muuten vain kylästä pois.

Taustalla ei voi olla mitään muuta kuin juoni kuntien yhdistämiseksi. Valtiovallan harjoittamat suorat pakotteet eivät ilmeisesti ole toimineet odotetulla tavalla, joten nyt ylemmiltä tahoilta yritetään ujuttaa kansalaisten mieliin kyseenalaisia asenteita.

Tuomio ei vielä ole lopullinen. Eduskunnan on määrä käsitellä talousarviota syksyn mittaan. Halsualaisia eduskunnasta ei tosin kovin montaa löydy, joten uhkakuvia on jo piirtynyt synkkenevälle syystaivaalle.
Jarno Hietalahti