Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2006 / 08


(1)Pääkirjoitus
(2)Kuhiloita ja muita kuhinoita potin tuolla puolen
(3)Majavahavainnoille vahvistuksia
(4)Kurkisuon kotirannasta löytyi muinainen spiraaliportaikko
(5)Museon kesäkausi päätökseen musiikilla
(6)Kahvilan hautajaiset
(7)Kalliokosken Sanan toimittajilla Onni matkassa Keskisuomen kunnailla
(8)Raviväki ja pesäpalloilijat tulitauolle
(9)Armeijainvaasio etenee
(10)Kirkonmenot vietettiin Kivojalla, kirkko meni menojaan Kruunupyyhyn
(11)Naapurikylän Kansanmusiikkifestivaaleilla Koivu-lämmitteiset jälkilöylyt
(12)Taidepiireiltä tunnustusta Kalliokosken Sanalle
(3) Majavahavainnoille vahvistuksia
Luettu 993 kertaa
Jarno Hietalahti
Kirkonkylä

Eräs koiranlenkittämisestä tunnettu halsualainen kertoo nähneensä suden koiraa lenkittäessään. Susi oli käyskennelltyt parivaljakosta noin 40 metrin päässä. Mies väittää suden olleen niin iso, että hänen koiransa olisi mahtunut seisomaan sen alle.

Halsuan epätieteellinen eläintutkimusyhdistys pitää väitteitä naurettavina. Pian oletetun susihavainnon ilmaantumisen jälkeen yhdistys antoi julki tiedotteen, jossa osoitettiin seikkaperäisesti, että susia esiintyy pääasiassa saduissa ja Sotkamossa. Ehkä Vetelissäkin, mutta ei ainakaan Halsualla.

Epätieteellisen eläintutkimusyhdistyksen johtoportaassa uskotaan, että alueella riehunut helle on sekoittanut lenkkeilijän pään. Olotilaa ei varmastikaan ole helpottanut, että kylässä on koettu samaan aikaan kuivuutta ja vedenkäyttöä on alettu rajoittaa. Eläintutkijat iloitsevatkin samalla uudesta todistusaineistosta, joka vahvistaa aikaisemmin esiteltyjä majavahavaintoja.

- Ensinnäkään helteellä ja kuivuudella ei ole mitään suoraa yhteyttä. Niin sanottu virallinen väite huutaa, että kylän kuivuus johtuisi yli kuukauden kuumasta ja sateettomasta jaksosta. Vaikka ilmiöt ovatkin näyttäytyneet samanaikaisesti, on hätiköityä vetää moisia johtopäätöksiä. Kuuma, sateeton ilma ei niin vain tunkeudu pohjavesiin. Kuivuuden syitä on siis etsittävä muualta kuin sääilmiöistä.

Siis mistä?

- Pato laskee pohjaveden pintaa paljon tehokkaammin kuin kuuma ilma. Epäilemättä kunnan alueella liikuskelee jokin uusi majavalaji, joka kykenee kaivautumaan pohjavesien tasolle ja rakentamaan sinne patojaan. Kanadan- tai euroopanmajavat eivät tiettävästi tuollaisiin suorituksiin kykene. Olemme hämillämme, mutta varmoja asiastamme, höpöttää yhdistyksen pääsihteeri.