Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2006 / 11


(1)Pääkirjoitus
(2)Urheiluhenki ottaa valtaa Lähikylien yläastelaisnuorukaisissa
(3)Verot ylös ja alas
(4)Revityt kadut kiusaavat jo kirkonkylää
(5)Myrkkykäärmeet nostattivat kauhua nuorisoseuralla
(6)Joulunavaus
(7)Millaisella ruokavaliolla saa vatsan koetukselle?
(8)Lukija lataa: Pappilanharjun hakkuut
(1) Rikoksia torjumaan
Luettu 1574 kertaa

Kaukana ovat ne ajat, jolloin Halsua julistettiin Poliisi-TV:ssä virallisesti Suomen parhaaksi kunnaksi. Halsuan ylivertainen paremmuus kaikkiin muihin kuntiin nähden tiedettiin jo, mutta valtakunnallisen televisio-ohjelman julistus toi lämmintä mieltä muutoin niin nöyriin ihmisiin. Poliisien televisio osoitti, että väkilukuun suhteutettuna kylässä tapahtui tuolloin vähiten rikoksia koko maassa.

Koska Poliisi-TV ei ole aikoihin käynyt uutisoimassa kylillä ja koska Halsuan nuorisossa on taas alkanut näkyä uhkaavia hullaantumisen merkkejä, on kunta liittynyt rikoksentorjuntaneuvostoon. Neuvosto on rakentanut yhdyshenkilöverkostoa jo vuosien ajan ja siihen kuuluu nykyään 237 kuntaa ympäri Suomea.

Osanoton huipentumana Halsuan kuntaan on nimetty rikoksentorjuntayhdyshenkilö. Hänen vastuualueenaan tulee olemaan rikoksista aiheutuvien haittojen vähentäminen ja turvallisuuden edistäminen kunnassa.

Vielä ei tiedetä, millä tavoin tavoitteet toteutetaan. Kuten viisaat tietävät, on pelottelu selvästi paras keino rikosten minimoimiseksi. Tulevaisuudessa rikolliset voitaisiin ottaa kiinni koko kylän voimin ja pistää nämä pahansuovat yksilöt sitten jalkapuuhun keskustan kauppojen eteen varoitukseksi muille potentiaalisille rauhanrikkojille. Myös ”terva ja höyhenet” –menetelmä on aikoinaan osoittanut toimivuutensa.

Nollataso ei kuitenkaan rikoksissa riitä. On pystyttävä parempaan. Uusia menetelmiä kehittelemällä ja vanhoja hyödyntämällä Halsualla on mahdollista päästä negatiivisiin lukuihin rikostapauksissa. Nykyään Halsualla ovet voidaan jättää lukitsematta yöksi, mutta tulevaisuudessa turvallisuuden nimissä ovia ei pitäisi olla ollenkaan. Näin rehti olisi kyläyhteisön oltava, vilusta välittämättä.
Jarno Hietalahti