Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2006 / 11


(1)Pääkirjoitus
(2)Urheiluhenki ottaa valtaa Lähikylien yläastelaisnuorukaisissa
(3)Verot ylös ja alas
(4)Revityt kadut kiusaavat jo kirkonkylää
(5)Myrkkykäärmeet nostattivat kauhua nuorisoseuralla
(6)Joulunavaus
(7)Millaisella ruokavaliolla saa vatsan koetukselle?
(8)Lukija lataa: Pappilanharjun hakkuut
(3) Verot ylös ja alas
Luettu 890 kertaa
Jarno Hietalahti
Kirkonkylä

Halsuan kunnanjohtajan ja –hallituksen näkemykset veroasioista eivät meinanneet osua yksiin hallituksen taannoisessa kokouksessa. Ensimmäistä kertaa pitkiin aikoihin hallitus nousi yksissä tuumin vastustamaan johtajan esityksiä muiden muassa vakituisten asuntojen kiinteistöveroprosentin suhteen.

Hallitus johtajan johdolla oli yksimielinen siitä, että kunnan tuloveroprosenttia on nostettava. Tämän kunnanvaltuusto myöhemmin vahvistikin. Tulevan vuoden veroprosentti on Halsualla 19,75. Pitkin valtiota on muissakin kunnissa ilmennyt samanlaisia mielihaluja, vaikka viime vuosina kuntien talous on yleisesti ottaen ollut kohentumassa. Tässä hengessä viime vuoteen verrattuna päätettiinkin alentaa yleishyödyllisten yhteisöjen kiinteistöveroprosenttia. Toisaalta yleistä kiinteistöveroa nostettiin samalla.

Kun ihmisveroja nosteltiin ja laskettiin, päädyttiin samassa kokouksessa jättämään koiravero vuodelta 2006 keräämättä. Koirista ei myöskään aiota tehdä koiraverolaissa tarkoitettuja ilmoituksia eikä niistä kirjoiteta valvontalappuja. Kokouksen pöytäkirjoista ei käy ilmi, miten näihin ratkaisuihin päädyttiin. Yleiseen tietoon on kuitenkin saatettu, että päätöksissä oltiin yksimielisiä.

Eri tahot ovat nähneet veropäätösten taustalla pitkällisiä suunnitelmia. Halsua on päättänyt nostaa imagoaan maailmalla eläinystävällisenä kuntana, mikä myöhemmin saattaa houkutella kylään uusia asukkaita. Verosloganiksi onkin kaavailtu vanhaa sanontaa: ”Ei ole koiraa karvoihin katsominen”.