Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2007 / 02


(1)Pääkirjoitus
(2)Ovet kiinni
(3)Huipputiedettä Halsuan metsissä
(4)Halsuan diplomaattisten suhteiden luominen Sveitsiin
(5)Äänestystahti jatkuu vilkkaana
(6)Arkunlautojen kolinaa Kivojalla
(2) Ovet kiinni
Luettu 852 kertaa
Jarno Hietalahti
Kirkonkylä

Halsuan nuorisoseura pyrki hyvää hyvyttään pitämään talkoovoimin avointen ovien päivää talollaan. Pahaa-aavistamaton järjestäjätaho joutui kuitenkin odottamattomiin ongelmiin, kun nuoriso kiitti saamastaan luottamuksesta järjettömällä ilkivallalla.

Pieniä enteitä oli tulevasta havaittavissa, kun avointen ovien päivä päätettiin siirtää viikon keskivaiheilta perjantaille. Vaikka viikonloppuisista paheista on kantautunut erinäisiä huhuja lähikylistä, luotettiin halsualaisten nuorten käytöstapojen säilyvän moraalisina läpi viikon. Harhaisemmaksi ei luulo voinut mennä.

Pitkin iltaa nuorten tuvalla hyppäsi erinäistä väkeä, mutta alkuillasta tilanne pysyi vielä kontrollissa. Tuntien edetessä alkoi veijareiden käytöksessä näkyä muutosta. Villeimmissä arvailuissa uskotaan, että joku yksittäinen henkilöhahmo tai jopa järjestäytynyt taho olisi saattanut tuoda alaikäisille alkoholipitoista juomaa ja kenties jopa keuhkontapikkeita.

Illan eteneminen loppuaan kohden oli niin karkeaa, ettei sitä tohdi lehden palstoilla toistaa. Eritteitä väärissä paikoissa, kyseenalaista juomavärkkiä ja jopa nyrkkein heilumista. Kuka teki ja mitä, ennen kaikkea miksi, sitä ei saata viaton journalisti sanoissaan toisintaa.

Suku- ja perinnöllisyysasioihin erikoistunut tutkija näkee tilanteen kaikesta huolimatta selviönä. Tutkija tähdentää, että viimeisempien tutkimusten mukaan suurin osa halsualaisten esi-isistä on aikoinaan lähtenyt vaeltamaan Perhon takamailta ja päätynyt asuttamaan Halsuaa. Perholaisten touhu on tunnetusti kuin villissä lännessä, joten halsualaisnuorison käyttäytyminen ei lopulta ole lainkaan yllättävää.

- Geneettinen perimä on voimakas ja siitä ei ole kovinkaan pitkä aika, kun ihminen eli halsualainen laskeutui Perhon puista. Ihminen on pohjimmiltaan biologinen esiintymä ja DNA määrää toimemme hyvin pitkälti. Kuten perholaisia tarkkailemalla käy ilmi, keho reagoi voimakkaasti vuodenaikojen ja viikonaikojen muutoksiin. Viikonlopun lähestyessä keho alkaa erittää omia psykoaktiivisia aineitaan, joten ihmisen käytös muuttuu luonnostaan "hullumpaan suuntaan". Kyseisen viikonlopun huligoimisaalto on siis pohjimmiltaan viettiperäistä ja perimäämme koodattu, toteaa Halsuan johtava ihmistutkija paikoin sormiaan lainausmerkkien osoittamiseksi viuhtoen.

On huomautettava, että kaikki talolla koettu hulluus ei ollut väkivaltapohjaista. Paikalla tiedetään tanssittaneen riisumaesityksiä, mikä linkittää käyttäytymisen jälleen luonnon pariin. Halsualaissoidinmenot eivät lopulta ole kehittyneet järin pitkälle esimerkiksi metsojen vastaavista.

Yhtä kaikki, nuorisoseurantalolla on päätetty yksissä tuumin lopettaa avointen ovien päivät ainakin toistaiseksi. Korvikkeeksi nuorisolle tarjotaan tulevana perjantaina diskoteekki-ilta, jonne on järjestetty kyyditys Ullavasta asti. Sittenpä nähdään, kuka kenellekin kukkoilee.