Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2007 / 03


(1)Pääkirjoitus
(2)Vuoden halsualainen valittu
(3)Se pakollinen vaalianalyysi
(4)Kissajuttu
(5)Pääsiäistä odotellessa
(6)Ennen kuin jälleen poroiksi muututte
(1) Yksityisjuopottelu kuriin
Luettu 1524 kertaa

Yksityisjuopottelu on kitkettävä Halsualta ja koko maasta. Kylillä joudutaan käyttämään energiaa täysin turhaan, kun arvaillaan ja juoruillaan kunkin yksityisen piirissä harrastamasta juomapelistä. Tähän on saatava totaalinen muutos.

Vastaisuudessa kaiken juopottelun on tapahduttava julkisessa tilassa, jotta alkoholiannosten nautiskelija voidaan alistaa helpommin yhteisön tuomiovallan alle. Nykyään käytänteet viittaavat lähinnä selän takana naureskeluun, millä ei voida saavuttaa haluttuja kurinpidollisia tavoitteita.

Tavoitteena ei kuitenkaan pidä olla juomapuolen kitkeminen tyystin. Alkoholilla on valtavia taloudellisia merkityksiä, jotka pitävät esimerkiksi Halsuan kunnan elinkeinoelämän vauhdissa. Tämän vuoksi olisi syytä asettaa jokaiselle kyläläiselle juopotteluvuoro vaikkapa Kirkonkylän risteykseen. Paikka on sopivan keskeinen kansan nähtäväksi ja samalla mahdollisimman tasapuolinen eri kylänosien suhteen. Sivukyläläisille voitaisiin korvata mahdolliset matkakulut.

Julkisen katseen alle saattaminen tyydyttäisi riittävissä määrin kyläläisten juoruiluinnon, mutta samalla talouden rattaat saataisiin pysymään käynnissä. Käytäntö ei tasapäistäisi paheksuttavia liiaksi. Jokaiselle jätettäisiin mahdollisuus määritellä tarkempi ottamismäärä itse. Yhteisön taholta varmistettaisiin kuitenkin se, että juopottelua tapahtuu humalaan asti.
Jarno Hietalahti