Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2007 / 05


(1)Pääkirjoitus
(2)Muilutusperinne elinvoimaisena
(3)Patsaita siirrellessä
(4)Vuosikymmenten odotus päättyi
(5)Vappupiknik Halsualle ensi vuonna?
(6)Kalliokosken Sana säästynyt netti-iskuilta
(7)Turboministeriö tulee viimeinkin
(8)Kissajuttu ohi silmien
(1) Halsualla kohti kansanvaltaa
Luettu 2174 kertaa

Halsua on ottanut odotetun askeleen kohti utopiaa, jossa valta todella on kansalla. Tässä kauniissa rakennelmassa toimeenpano-, lainsäädäntö- ja tuomiovalta on ojennettu aidoille ihmisille eivätkä byrokratian koukerot enää ole ihmisonnen esteenä.

Toukokuun mittaan kaipuu paratiisiin on saanut konkreettisia ilmenemismuotoja. Oireena paremman ja tasa-arvoisemman elämän haaveesta on ilmennyt muun muassa muotopuolisen oikeuden haltuunottoja. Väki on marssinut ja tehnyt kuten kansa - tai ainakin väkijoukon osaset itse - haluaa.

Kun valta ja väen voima kohtaavat, piirtyy esiin inhimillinen kädenpuristus. Puristuksen ulkopuolelle jäävät vain ne, jotka eivät sinne lähtökohtaisestikaan kelpaa. Totalitaarisissa hallinnoissa tästä saattaisi juontua pelottavia uhkakuvia, mutta Halsualla tiedetään, minne voima suunnataan.

Yleinen onni. Ei sen enempää eikä vähempää. Nykymallinen pinnallinen demokratia ei ole aitoa kansanvaltaa vaan ainoa tosiasiassa oikeudenmukainen tilanne saavutetaan silloin, kun kylän voimamiehet lähtevät liikkeelle ja pistävät asiat oikeille raiteilleen.
Jarno Hietalahti