Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2007 / 07


(1)Pääkirjoitus
(2)Halsua uusi kotisivunsa
(3)Laittomuuksia kylillä
(4)Polso - Pohjanmaan Las Vegas
(5)Työhakemuksia odotettua enemmän
(6)Varainkeruu epäonnistui
(7)Helsingin kirjeenvaihtajan matkapäiväkirja osa 1: Venet(joki)zia
(8)Helsingin kirjeenvaihtajan matkapäiväkirja osa 2: Sinne ja takaisin eli Keski-Euroopan kokemukset
(1) Ydinvoimala Halsualle
Luettu 1818 kertaa

Ydinvoima eli ydinenergia on energiantuotantoa, joka perustuu hallittuun atomiydinten fissio- tai fuusioreaktioon tai muihin ydinreaktioihin, kuten radioaktiiviseen hajoamiseen. Ydinvoiman tuotannossa osa ydinpolttoaineen atomien massasta muuttuu energiaksi, joten ydinpolttoaineen energiasisältö on tavanomaisiin polttoaineisiin verrattuna hyvin suuri. Tässä piilee Halsuan tulevaisuus.

Halsuan on varmistettava omavaraisuutensa nyt, lähitulevaisuudessa ja myöhemminkin. Helpoiten tämä onnistuu keskittymällä energiantuotantoon. Suomeen ollaan suunnittelemassa jälleen uutta ydinvoimalaa ja Halsuaa parempaa paikkaa ei voimalan alustaksi löydy.

Kunnan tulisi suhtautua suopeasti uuteen ydinvoimalahankkeeseen. Alkuun kylillä voitaisiin näytellä myötämielistä hymyissä suin mutta samalla silmää toisillemme iskien. Kun rakennusprojekti päätyisi loppusuoralleen, olisi kylänmiesten otettava tutut muilutuskeinot käyttöön ja kaapattava voimala haltuun.

Haltuunotettu ydinvoimala takaisi Halsuan energiansaannin useiksi vuosiksi. Parasta tietysti olisi, että samalla naapurikunnat, kuten Veteli ja Kaustinen, saataisiin kateellisiksi. Koska naapurit haluaisivat kuitenkin osallisiksi Halsualle sattuneesta kunniasta, voitaisiin näitä hyödyntää vaikkapa ydinjätteen loppusijoituspaikkoina. Samalla saataisiin vaiennettua Ullavan ylpeilyt tulevista kaivoksistaan.

Ydinvoimala poikisi paitsi energiaa myös turismia. Samalla Halsuasta saataisiin varsin houkutteleva kohde muun muassa terroristi-iskuille. Jahka terroristit pomminsa kylään usuttaisivat, pääsisi Halsua entistäkin prameammin maailmankartalle. Mikäli reaktorit räjähtäisivät ja jonkin sortin saastepurkaus pääsisi karkuun, laskeutuisi se luultavasti Halsuan rajojen ulkopuolelle. Oletettavasti Perhoon.
Jarno Hietalahti