Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2007 / 08


(1)Pääkirjoitus
(2)Mystinen vaara vaanii Halsuan vesillä
(3)Parasta kuntapolitiikkaa
(4)Kylillä nähty stressiä vastaan taisteleva hyväntekijä
(5)Työllisyyskeinoja Riiasta (vai Riigasta)
(6)SaraRock täytti odotukset
(7)Riemua ja raukkautta!
(8)Mitä tapahtuu perintöverouudistukselle?
(9)Taivaallista soppaa ja tervaa
(10)Häitä ja häiriköitä kahdella kylällä
(1) Elämystehtailu valttina
Luettu 1795 kertaa

Halsuan pienen kunnan on panostettava aina vain enemmän omaperäisyyteen pärjätäkseen valtavalla kartalla. Elämykset ovat nykyajan hittituote ja Halsualla kyllä tiedetään, miten elämyksiä tuotetaan. Siitä huolimatta tuotanto meinaa toisinaan jäädä vajaaksi eikä hurjimpia innovaatioita aina uskalleta toteuttaa.

Kylän projektit ovat poikineet jo vaikka mitä. Perennapuistoa varten saatiin pystyyn uusi komea kyltti, josta aiheellisesti kirjoitettiin jokilaakson lehdissä sivutolkulla. Kuitenkin yksittäinen kyltti, elämyksellisyydestään huolimatta, uhkaa jäädä teholtaan vähäiseksi. Lisäksi on myönnettävä, että perennapuisto on ollut Halsuan päävetonauloja jo vuosikausia, joten kukkaloistokin uhkaa kokea inflaation. Toki perennat ovat monivuotisia kasveja, mutta kuinka monta vuotta turismia on haalittava pääasiassa näillä kukilla?

Liikunta vetoaa ihmisiin aina. Halsualla on kokemusta muun muassa maakuntaviestin järjestämisestä, joten aktivoivan urheilun saralta voisi löytyä seuraava keino mullistaa kylän turistikuppi. Avain löytyy sauvakävelypuistosta. Suomesta löytyy jo muutama sauvakävelypuisto, mutta ne ovat niin mitättömiä, ettei niistä kukaan tiedä. Tehokkaalla markkinoinnilla ja oivallisella suunnittelulla Halsuan vielä kohdussa majailevasta sauvakävelypuistosta saadaan hittituote moniksi vuosiksi.

Sauvakävelypuiston vaikutus halsualaiseen talouteen olisi vertaansa vailla. Innostuneet matkalaiset saisivat ostaa tuliterät kävelysauvat kylän kauppakeskittymästä ja raskaan taipaleen jälkeen he saisivat istahtaa vaikkapa grilli-kahvion palveluiden ääreen.

Tässä vaiheessa on vaikea sanoa, minne sauvakävelypuisto tullaan sijoittamaan. Aiheesta on kuitenkin helppo järjestää suunnittelukilpailu, minkä jälkeen paikallisten kilpailuviettiä voidaan ruokkia tarjouskilvalla. Näin perusteellisen kilvoittelun jälkeen on helppo käynnistää kisoja sauvakävelymestaruuksista, joiden myötä Halsua voisi vähitellen alkaa suunnitella maailmanmestaruuskisojen organisointia. Tie on auki minne vain - myös kunnasta pois.
Jarno Hietalahti