Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2007 / 09


(1)Pääkirjoitus
(2)Vesistöjupakka paisuu
(3)Halsuan korkein asuintalo?
(4)Juhlaisa syys
(5)Halsuan huippuarkkitehtuuri
(1) Oikea suhtautuminen kuntaliitoksiin
Luettu 1812 kertaa

Lähitulevaisuudessa pienet kunnat yhdistetään toisiinsa. Tätä vastaan ei auta tapella, muutos on vääjäämätön. Kuntaliitoksen vaikuttavuus perustuu vahvaan muutosstrategiaan ja taitavaan muutoksen johtamiseen. Nyt on mahdollisuus ottaa ohjakset omiin käsiin.

Kun kerran käy niin, että Halsua imaisee sisäänsä Kaustisen, Vetelin ja muut ympäryskunnat, on aika pohtia merkityksellisiä asianlaitoja. Arkipäiväinen lehdistö käsittelee taloutta, politiikka ja muuta taaperrusta tulevaisuuden suhteen, mutta ihmisten kannalta tärkeimmät kysymykset sijaitsevat aivan muualla.

Ensimmäisenä on tietenkin tartuttava nimiseikkaan. Mikä olisi kelpo nimi kuvaamaan Halsuaa kuntaliitosten jälkeen? Suur-Halsua on yksi ilmeinen vaihtoehto, mutta se ei lopulta ole kovinkaan mielikuvituksellinen. Kuvaavampia termejä löytyy.

Esimerkiksi Keski-Suomessa on kuntaliitosten paineessa pohdittu mahdollisuutta antaa kuntayhtymälle nimi vaikkapa paikallisen taiteilijan mukaan. Taiteen asema Halsualla on merkittävä, mutta siltikään paikallisten taitelijoiden nimissä ei ole riittävää tenhoa ja voimaa viemään tulevaa Halsuaa riittävän pitkälle.

Kuten yleisesti tunnettua on, ruotsinkielisillä alueilla asuu onnellisin väestö. Jatkossa olisi syytä harkita vakavasti Halsuan muuttamista virallisesti kaksikieliseksi paikkakunnaksi. Tältä pohjalta tulevan metropolin nimeksi voitaisiin hyvin antaa Lindfors. Lehmuksinen Lind toimii luontorakkauden osoittimena. Halsualla puut saavat kasvaa ja kukoistaa, niitä ei uhkaa mikään. Toisaalta Fors tuo mukanaan kosken kahlitsematonta voimaa, jota Halsuan pitäjässä piisaa. Halsua on arvaamaton, kaunis ja voimakas. Niin saavat olla myös kuntaan liitettävät pitäjät.
Jarno Hietalahti