Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2007 / 10


(1)Pääkirjoitus
(2)Kilpaileva kauppaliike löytynyt
(3)Rattijuoppo ojaan Halsualla
(4)Ratkaisuja hoitajien ongelmaan
(5)Kylässä kelpo asumustilanne
(6)Lähikylät juhlien kierteessä
(7)Halsualaisittain kova tennis- ja golfturnaus
(8)Karhujahti sekoitti kansan
(9)Kuukauden nettivinkit
(1) Kaustinen löi vastapalloon
Luettu 1789 kertaa

Kuntaliitostilanne mutkistuu. Kaustinen ja Veteli ilmoittivat yhdistyvänsä vuoden 2009 alusta kunnaksi, jonka nimeksi tulee Kaustinen. Muutamia pikkuasioita on vielä toistaiseksi viilaamatta, mutta käytännössä liitos on varma.

Halsuan kunnan johtoportaassa asialle on älähdetty kovaan ääneen. Halsuaa ei edes pyydetty neuvotteluihin ja tiettävästi toinen liitoskunnista oli lähtökohtaisesti sitä mieltä, että Halsuaa ei kaivata puheenpitoon mukaan missään nimessä. Sanomattakin on selvää, kumpi kunnista tämän mielipiteen esitti. Pelko on heikkouden merkki.

Ylimmän johtajamme mukaan Halsua ei missään tapauksessa liity Kaustisen ja Vetelin yhtymään. Kylän päämies onkin kysynyt, miksi meidän pitäisi liittyä johonkin – moiselle teolle kun ei ole mitään perusteita.

Johtaja on täysin oikeassa. Halsuan ei pidäkään liittyä mihinkään. Kysymys koskeekin sitä, liitetäänkö muut kunnat Halsuaan hellävaraisesti tai pakkotoimin. Kaustinen on nyt nostanut sotaisan lipun salkoon ja pyrkii saamaan voimaa nimelleen väkiluvun perusteella. Uuden Kaustisen väkiluku olisi jo yli 8 000, joten numeroissa verraten 1 400 asukkaan Halsua on alakynnessä. Vaan mitäpä kynsistä välittämään, kun purrakin voi.

Määrä ei korvaa laatua, joten on ilmeistä, ettei Halsualla ole mitään mukautumispaineita näennäisesti ylivoimaisen vastustajan edessä. Mikäli kierrellen halutaan edetä, on mahdollista napata Perho ensiksi Halsuan kylänosaksi väkilukua kasvattamaan. Ullava on jo päättänyt suunnata katseensa Kokkolan suuntaan, mutta tästä on turha huolehtia. Muutaman kymmenen vuoden kuluessa kuntamme liittää myös Kokkolan itseensä. Vaikka Kaustinen kuinka pyristelee, ei kukaan saati mikään voi estää Halsuan voittokulkua maailmanherruuteen.
Jarno Hietalahti