Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2007 / 11


(1)Pääkirjoitus
(2)Lieveilmiöiden vastustus
(3)Eläinhavainnot tosia
(4)Kuukauden nettivinkit
(5)Tulisiko autoverouudistus kohdistaa myös ihmisiin?
(6)Joulukatu auki
(1) Jupinoiden merkitys liitoksissa
Luettu 1623 kertaa

Kaustinen on taipunut. Naapurikunnan valtuusto äänesti ehdotuksen Vetelin kanssa yhdistymisestä lopulta nurin äänin 13-14. Kunnanvaltuusto ei hyväksynyt yhdistymissopimuksen reunaviivoja neuvotteluissa sovitussa ja kunnanhallituksen esittämässä muodossa. Yleisön äänekkäiden suosionosoitusten saattelemana naapurille asetettiin uudet ehdot. Enemmistö moitti etenkin hallinnon hajauttamista Vetelin kunnantoimistolle ja halusi Halsuan mukaan neuvotteluihin.

Kaikki tämä on ymmärrettävää. Kaustinen ei kyennyt vastustamaan uhoilustaan huolimatta Suur-Halsuan imua. Vetelissä sen sijaan esitys yhdistymissopimuksesta meni läpi valtuustossa äänin 17-4. Tämä osoittaa Vetelin merkityksettömyyden poliittisella kentällä noin maailmankaikkeuden perspektiivistä tarkastellen.

Sopimuksen kariutuminen Kaustisella nostaa esiin kysymyksen taustajupinoiden eli lobbaamisen merkityksestä neuvotteluissa. Kaikkea ei ole tuotu julki virallisissa keskusteluissa.

Ottakaamme mielikuvituksiimme täysin hypoteettinen asetelma. Kuvitelkaamme mitä tapahtuisi, jos vaikkapa joku kaustislainen mieshenkilö olisi ennen sopimusneuvotteluja käynyt esimerkiksi Halsuan kunnantoimistolla puhumassa perättömiä väitteitä kuntaliitosnäkemyksistä ja siitä, miten Halsuaa ei edes haluta mukaan neuvotteluihin. Tämä saattaisi ymmärrettävästi närkästyttää joitain yksittäisiä toimijoita Halsualla. Eripuran siemenet olisi kylvetty.

Samainen henkilöhahmo voisi sitten nostattaa vaikkapa oman kuntansa valtuustossa kansanliikkeen kuntaliitosideaa vastaan. Hän voisi sanailla takahuoneissa, että eihän tällaista kuntaliitosta voi toteuttaa – kyllä Halsua on pakko saada mukaan. Joten sopimus on äänestettävä nurin, jotta myöhemmin voidaan tehdä parempi aloite.

Sitten voisi vain arvailla, suostuisiko Halsuan väki enää kuuntelemaankaan naapuriensa uusia ehdotuksia. Näin olisi kuvitteellisesti päästy tilanteeseen, jossa kuntaliitosta ei tapahdu valtion avustuksien tukemana. Vaihtoehdoksi jäisi pakkoliitos muutaman vuoden päästä ilman tukirahaa. Mutta kaikki tämähän on vain kuvitelmaa.
Jarno Hietalahti