Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2008 / 05


(1)Pääkirjoitus
(2)Polkupyörät karkuteillä
(3)Mystinen kolari kylillä
(4)Halsualaismies herätti pelkoa kevätvaelluksellaan
(5)Halsua valkoinen läntti Suomen kartalla
(6)Pesäpallot lähtivät lentoon
(7)Odotettavissa runsas pullosato
(8)Helsingin kirjeenvaihtajan matkapäiväkirja: Mustavuori
(9)Kukkakauppa loppui
(1) Kuntien välinen kuilu
Luettu 1960 kertaa

Joitakin viikkoja takaperin uutisoitiin, että kuntien välinen kuilu on kasvanut. Uutisotsikosta ei kuitenkaan käynyt täydellisen varmasti selville, mitä tällä kuilulla tarkkaan ottaen tarkoitettiin. Mitä tämä kuilullisuus tarkoittaa Halsualle? Mitä seurauksia kuiluttumisesta on kyläläisten kannalta? On analyysin aika.

Moni voisi kuvitella, että kuilu viittaa johonkin vertauskuvalliseen syvyyteen. Saatetaan uskoa, että kuntien välille olisi muotoutumassa vaikkapa jokin taloudellinen kuilu. Tämä tarkoittaisi sitä, että pienten ja suurten, taantuvien ja menestyvien, köyhien ja rikkaiden kuntien välillä erot vain suurenisivat. Se voi tietysti pitää paikkansakin.

Tärkeämpää olisi nyt kuitenkin pohtia, että jos oletettu kuvitteellinen kuilu on kasvamassa, mitä merkitystä sillä on reaaliseen todellisuuteen? Kuiluttumisuudesta pitäisi johtaa vähintäänkin yksi päätelmä: jos kuilu on olemassa, tehkäämme kuilusta olemassa oleva. Halsuan rajoille on kaivettava vallihauta.

Nyt on vaadittava yhtenäisyyttä kyläyhteisön sisällä. Talkoohengen on noustava jokaisen sydämestä ihan niin kuin ennen vanhaan. Työjärjestyksestä todettakoon, että kuilua on kaivettava konein ja lapioin. Vahvat teollisuuspamput antakoot kaivinkoneensa korvauksetta kunnan käyttöön, minkä lisäksi jokaisesta talosta on virrattava työvoimaa kykyjen ja mahdollisuuksien suomissa rajoissa. Halsuan on saatava todellinen ja ennennäkemättömän syvä kuilu naapurikunnista erottautumiseksi. Työ aloitettakoon Perhosta päin.
Jarno Hietalahti