Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2008 / 07


(1)Pääkirjoitus
(2)Karhunkierros Kasinolta Perennaarioon
(3)Kansanmusiikin tahtiin lähikunnissa
(4)Orpo siirtolaispulu koki traagisen kohtalon Halsualla
(5)Uppotukkeja juhannuksena
(6)Pullosato tyydyttävä
(7)Jalkapallokausi pysyy vauhdissa
(8)Kesädekkari Kalliokosken Sanaan
(1) Halsualaiset omaa rotuaan
Luettu 1808 kertaa

Viimeisimmät tieteelliset tutkimukset osoittavat, että noin 74 000 vuotta sitten tapahtui luonnonmullistus, jonka myötä koko ihmiskunnan tuho oli lähellä. Teorioiden mukaan Toban tulivuorella tapahtui superpurkaus, joka oli voimakkaampi kuin yksikään nykyihmisen kokema.

Purkauksen myötä taivas peittyi tuhkaan ja maapallolla keskilämpötila laski 16 astetta. Ankarissa oloissa arviolta yli miljoonan hengen populaatiosta jäi henkiin ainoastaan muutama tuhat ja näin syntyi eräänlainen geneettinen pullonkaula. Selviytyneet asuivat ilmeisesti itäisessä Afrikassa.

Esitettyä näkemystä ei ole otettu mukisematta vastaan ja sitä on kritisoitu muun muassa yksipuolisuudesta. Kriittiset teoriat eivät kuitenkaan ole päässeet yhtä hyvin näkyviin. Prisma-dokumenttien popularisoidessa yksittäisiä näkemyksiään aidot tieteentekijät ja soraisat äänet pääsevät kuuluviin paikallislehdessä.

Taannoin Halsuan ja tiedemaailman johtohahmo julisti Perhonjokilaakson juhlahaastattelussaan, että halsualaiset ovat oma rotunsa. Väitteen takaisia tieteellisiä metodeja ei vielä ole täydellisesti selvitetty, mutta ilmeisesti toteaman tueksi löytyy laajamittaisia kallonmuototutkimuksia. Halsualaisten päissä tuntuu olevan selvästi jotain hyvin poikkeuksellista verrattuna muiden lähikuntien asukkaisiin.

Päällikkömiehen tekemä löytö saattaa niin sanotun geneettisen pullonkaulan uuteen valoon. Suurin osa nykyihmisistä ehkä polveutuu vain muutaman tuhannen alkuihmisen populaatiosta,
mutta mikäli vastateoria pitää paikkansa, on superpurkauksesta selviytynyt myös kourallinen Halsua-rotua. Muiden käpistellessä Afrikan puolella, joukko halsualaisia on selviytynyt Pohjoisen tundralla. Tätä tiedemaailman mullistanutta löydöstä on käytetty ja käytettävä poliittisiin tarkoituksiin. Halsuan erkaantuminen emämaasta on lähempänä kuin koskaan aikaisemmin.
Jarno Hietalahti