Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2008 / 08


(1)Pääkirjoitus
(2)ABC tähyilee Halsualle
(3)Venetsialaismuikkua
(4)Nuorisoseuran tilanne
(5)Kirkkoharjun ilme uudistuu
(6)Uranvaihtoja
(7)Tapahtuiko jotain jossain?
(8)Verkkolehtien suosio kasvussa
(9)Helsingin kirjeenvaihtajan matkapäiväkirja: Majakanvahtina
(10)Halsuan kunta uusi kotisivunsa
(11)Alitien Vangit
(9) Helsingin kirjeenvaihtajan matkapäiväkirja: Majakanvahtina
Luettu 965 kertaa
Olli Oosi
Majakkala

Helsingin kirjeenvaihtajan matkapäiväkirjasarja jatkuu. Kirjeenvaihtajalle tuli keskellä kesää mahdollisuus vierailla keskellä merta. Vierailu tapahtui Bengtskärin majakalla. Tuolle pienelle luodolle Hangon lounaispuolelle vaellettiin pienehköllä veneellä. Matkallä pysähdyttiin vanhan viikien kauppapaikan päälle eu-rahoitettuun viikinkikeskukseen. Yhtään viikinkiä ei kuitenkaan näkynyt, vaan enemmistä läpsytteli ympäriinsä varvassandaaleilla tai lenkkareilla.

Varsinainen majakka sijaitsi kaeumpana merellä, luodolla jossa ei ollut juuri mitään muuta kuin majakka ja kiveä. Yöpyminen ja saunominen, hyvin kalaruuan syönti ovat anteja, jota tämän tyyppiset paikat voivat tarjota. Lisäksi voi tehdä jotain, mitä Halsualla ei pysty tekemään: tuijottamaan merta. Siinäpä olikin sitten se tekeminen, jota tehtävissä oli.

Tuijotuksen lomassa saattoi paikallishistoriaan tutustua ja onhan majakka esimerkki päätöksenteon hienouksista: Olipa Venäjän Tsaari antanut luvan majakanrakennukseen höyrylaiva Helsingforsin upottua. Miksipä laiva upposi? Syy löytyi siitä, että laivan perämies oli tempaissut spriitä sisältäneen kompassikulhon nesteet lääkekäyttöön ja täyttänyt kompassikulhon vedellä. Näin oli neulat jäätyneet ja laiva karille ajautunut. Viinalla on monenmoiset kirot.