Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2009 / 05


(1)Pääkirjoitus
(2)Soikioon istutuksia luolikon sijaan
(3)Pesäpallokausi päättyi ennen aikojaan
(4)Visio
(5)Veteli vanhalla halsualaiskikalla julkisuuteen
(6)Performanssiesitys Hietalahdessa
(7)Alitien Vangit
(1) Ministeri puolusti Halsuan ylioppilaita
Luettu 1665 kertaa

Vetelin lukio sijoittui lukioiden välisessä kansallisessa vertailussa sijalle 168. Kaikkiaan listalle oli ynnätty 200 lukiota, joten tulos ei erityisemmin täkäläisiä mairittele. Vetelin lukiosta valmistui 39 lakkipäätä ja valtaosa halsualaisista ylioppilaista kirjoitti itselleen lyyrapäähineen täällä.

Lukioiden välisen vertailutuloksen kuultuaan henkisesti halsualainen opetusministeri Virkkunen äityi puolustumaan aatteellisen kotiseutunsa oppijoita. Lukioiden vertailussa kriteerit ovat ministerin mielestä hyvin epämääräiset - milloin mitataan kirjoitusten pakollisia aineita, milloin mukaan lasketaan myös vapaaehtoiset ainevalinnat. Yhtä kaikki Vetelin lukion sijoitusta ei pitäisi tarkastella liian murheellisin silmin.

Virkkunen on perusteluissaan eittämättä aivan oikeassa. Analyysi ei kuitenkaan missään tapauksessa ole täydellinen. Halsualaisia puolustaessaan opetusministeri ei muistanut huomauttaa siitä tosiseikasta, että Vetelin lukiossa on paljon oppijoita myös Halsuan kunnanrajojen ulkopuolelta. Halsualaisia valmistui tänä vuonna Vetelistä kahdeksan, joten koko lukion tulos ei suoraan korreloi oman kylän kasvattien menestystä. Olisikin syytä uskoa, että halsualaiset nostivat Vetelin tulosta.

Ministeritasolla ei tarvitse siis olla huolissaan valtakunnan älyllisen kehdon kehityskulusta. Vertailumetodeja on kuitenkin syytä tarkistaa ja jatkossa tulisikin tarkastella sitä, miten kunkin kunnan asukkaat pärjäävät suhteessa kilpakumppaneihin. Eiköhän Halsua sitä myöten saataisi taas listoissa kärkipäähän.
Jarno Hietalahti