Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2009 / 05


(1)Pääkirjoitus
(2)Soikioon istutuksia luolikon sijaan
(3)Pesäpallokausi päättyi ennen aikojaan
(4)Visio
(5)Veteli vanhalla halsualaiskikalla julkisuuteen
(6)Performanssiesitys Hietalahdessa
(7)Alitien Vangit
(7) Alitien Vangit
Luettu 987 kertaa15.4.2009 - Afrikasta Masalaan

Jos henkilö asuu Georgessa, mutta haluaa palavasti saapua seuraamaan Halsuan kaikkien aikojen jännittävintä tapahtumaa, henkilön on oltava valmis matkustamaan. Tarkemmin sanottuna henkilön täytyy matkustaa kauan. Ensin loputtoman pitkä jonotus pienen lentokentän huonosti ilmastoidulla asemalla, sen jälkeen parituntinen lento Johannesburgiin mistä vasta on yhteys Euroopan suurimmille kentille. Kun tähän vielä lisätään loppulento Helsinkiin, mistä junalla Kokkolaan ja bussilla Halsualle, voi olettaa että hokema "oot vain lähteny" tulee matkan aikana tutuksi. Olkoonkin ettei sitä aivan matkan alkuvaiheessa kukaan ymmärrä, harva myöhemminkään.

Seuraava syytettyjen penkille joutuva ei ollut äsken kuvattua matkaa käynyt, itse asiassa hän saapui polkupyörällä pappilan suunnalta huoltoasemalle. Kuitenkin, yhtä rättiväsyneenä ja niskasäryistä ja selkävaivoista valittaen kuin esimerkkimme henkilö joka olisi saapunut kaukomailta. Emmekä olisi tämän miehen tuskia välttämättä saaneet kuvatuksi ilman George-esimerkkiä. Ja kun Etelä-Afrikka nyt tuli puheeksi, niin huomautettakoon että lauluäänestään tunnettu sankarimme olisi uinut kuin kala vedessä niilläkin seuduilla.

Komean ulkokuorensa ja charmanttisuutensa lisäksi juuri lauluäänellään halsualaisiakin hurmannut sankarimme viiletti kyläläisten huulilla kunnanraittia nimellä Kantrin Masa. Nimi on siinä mielessä harhaanjohtava, että Kantrin Masa kuunteli kyllä kaikkea rytmimusiikkia, ainoastaan "rumpaaminen" kävi miehen hermoille. Masa saapui paikalle näennäisen rauhallisena, mutta jollakin tavoin miehen olemuksesta saattoi aistia väsymyksen ohella pienen hermostuneisuuden.

Valtakunnan Syyt. oli nukkunut hiukan huonosti ja niinpä Kantrin Masa oli joutuva todella haastavaan paikkaan puolustaessaan kunniaansa, tai mitä ihmiset nyt yleensä puolustavat kun se on jo mennyt. Valmiiksi ärsyyntyneen Syyttäjän ensimmäiset lauseet sinkoilivat ilmoille jo aamuyhdeksältä, niinpä pitkiä aloituspuheita pelänneet saapuivat kaikki myöhässä paikalla. Kantrin Masa kuunteli pauhaavan Valtakunnan Syyt. murhasyytettä tyynesti. Miehen orastava huolestuneisuus oli kokonaan poissa kun syytteet oli lyöty pöytään. Hän oli odottanut joutuvansa taas jonkun kateellisen aviomiehen napinan kohteeksi perusteettomien vaimoniskuhöpinöiden saattelemana. Tuomari puhui murhasta joka olisi pikkujuttu mustasukkaisten halsualaismiesten vihan rinnalla.

Lopulta Valtakunnan Syyt. pääsi aiheen ytimeen ja kysyi missä Masa oli ollut murhan tapahtuma-aikana. Kantrin Masa heilautti tyylikkäästi hiuksiaan, katsoi ympärilleen ja viimeistään tuttujen ystävien luottavaiset katseet saivat Masan varmistumaan siitä että juttu oli käytännössä voitettu. Enää viime silaus jolla Masa naulaisi lautamiehet puolelleen. Perinteisen puheen sijaan Kantrin Masa hoiti puolustusvuoronsa laulamalla yhden suosikkivirsistään.

/"Jos ihmis- sekä enkel-kielin haastaa voisin,
Mut ilman kristillistä rakkautta oisin,
Niin olisin mä kilisevä kulkunen,
Elikkä helisevän vasken kaltainen."/

Valtakunnan syyttäjä nyökkäsi ymmärtävästi. Ilmeisesti Kantrin Masalla olisi ollut rakkauden tunnustuksilleen kuulija joka kertoisi miehen olleen murhapaikan sijaan paikassa X, mutta koska paikalla saattoi olla ihmisiä jotka eivät halunneet ihan kaikkia yksityiskohtia julki, Masa hoiti tilanteen maailmanmiehen tyylillään laulamalla. Pelimies kerta kaikkiaan, tuskin kuitenkaan murhaaja-ainesta Valtakunnan Syyt. ajatteli mielessään. Hän rykäisi ja antoi tuomionsa taaskaan juryn tai tuomarin mielipidettä kysymättä.

- Eipä siinä. Krhm. Masa pakkaa nyt ukulelensa ja menee siitä kotiinsa. Tai mihin nyt menetkin. Anteeksi että häiritsimme.

Masa ei tiennyt mikä ukulele oli mutta nyökkäsi kuitenkin ilme vakavana lautamiehille ja kiitti heitä. Toivottipa vielä lähtiessään pikaista jälleennäkemistä mikä oli tilanteen vakavuuden huomioon ottaen hiukan yllättävää. Ovella Masa iski silmää ja otti pyörälleen suunnan Masalaa päin. Humoristina Masa kertoi usein vierailijoille paikan nimetyn hänen itsensä kunniakseen. Ja kukapa tietää, ehkä näin olikin. Ainakin se toimi.

Murhaaja kulki silti edelleen vapaana. Kokkolan tyttö ja Masa oli molemmat vapautettu murhasyytteistä, eikä Valtakunnan Syyt. osannut varmasti sanoa oliko hänellä enää varmuutta kuka seuraavasta 27 syytetystä voisi olla tekijä. Jotta lisäisimme jännityksen äärimmilleen, vilkaisemme salaa Valtakunnan syyt. taskuun mistä löytyy aaneloselle tuhrattu epävirallisen näköinen muistio murhaehdokkaista.

1) Kokkolan tyttö (VAPAUTETTU)
2) Kantrin Masa
5) Kössi ja Simo riistivät toisiltaan hengen itse
6) Juice
7) Kotitalousopettaja
8) Komisaario Wirkkala
9) Kunnanjohtaja
10) Joku Tohvelin suvun jäsen
11) Tummiin pukeutunut vanttera nainen jaksosta 1/2009
12) Semppu Karvinen
13) Kallionevan vanha isäntä joka pukeutui reittiopasteeksi jaksossa 11/2008
14) Anne Holmlund joka mainittiin pääkirjoituksessa Kalliokosken Sanassa 11/2008

Valitettavasti emme saaneet selvää aivan kaikesta, kuitenkin sen verran että heikoilla jäljillä ollaan ja uskomme oikeudenkäynnin jatkuvan vielä pitkään. Seuraavassa jaksossa syytettyjen penkillä nähdään lisää Halsuan kantavia voimia. Kuten kokoajan nokkelammiksi muuttuvat lukijamme kuitenkin tietävät, syyllistä ei tulla saamaan kiinni mutta sehän vain lisää jännitystä.