Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2009 / 06


(1)Pääkirjoitus
(2)Halsua-viikko vauhdissa
(3)Alueturvallisuus tapetilla
(4)Juhannusaaton alusrähinät
(5)Itä-Länsi
(6)Ilmaiseksi eduskuntaan
(7)Juhannusaattona potkupalloa Ylikylässä
(8)Juhannusyönä potkupalloa Kirkonkylällä
(9)Kaupunkijuhannuksen riemuja
(10)Kunnanhallituksen vaali viimein lainmukainen
(11)Homekoira
(12)Vanhus- ja vammaisneuvosto perustettu
(13)Alitien vangit 9/12
(1) Pullokierrätys ongelmissa
Luettu 1572 kertaa

Uusittu pullopanttisysteemi on ajautunut odotetusti ongelmiin. Luonnonsuojeluväki ärisee valtakunnan päättäjille siitä, miten lasipulloja kierrätettiin ja kierrätetään paljon tehokkaammin kuin kertakäyttöisiä uuden tyypin muovipulloja. Erot kierrätystehokkuudessa ovat luontoakansan mukaan huikeita eikä nykyinen systeemi palvele juuri ketään.

Pahimpaan ahdinkoon uudistetun systeemin myötä ovat ajautuneet halsualaiset pullonkerääjät. Luonto tapaa kyllä selvitä omin avuin, mutta kylän pullopojat ovat kieriskelleet viimeisinä aikoina lukuisissa ongelmissa.

Panttipisteillä moni pantinpalauttaja on ajautunut murheisiin, kun automaatti on väittänyt, ettei palautettu tuote ole kuulunut panttisysteemin piiriin. Vaikka kyseessä olisi ollut aito tuote, saattaa konehes väittää toista, josko pullossa ei ole ollut korkkia tahi jos etiketin viivakoodi on vähänkään vaurioitunut.

Esimerkiksi Seinäjoen kesäkuisissa rokki-iltamissa pullokaartin nuorisosiipi joutui jättämään perinteiset leirintäalueen keruut tyystin sikseen. Sen sijaan panttien suhteen päähuomio kiinnitettiin rokkialueen anniskelutelttoihin, joissa oli oma euro-per-tölkki -kierrätyssysteemi.

Tällainen porkkana ei voi kuitenkaan yksinään toimia, koska sen myötä valtaisa määrä panttituotteita jää maastoon makaamaan. Halsuan päällystöväen olisikin nyt syytä ottaa ohjat omiin käsiin ja julistaa kuntaan poikkeustila. Poikkeustilan aikana kylillä saataisiin myydä ainoastaan lasipulloja, joiden palauttamisessa ei perinteisesti ole koettu mitään ongelmia.
Jarno Hietalahti