Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2009 / 07


(1)Pääkirjoitus
(2)Halsua-viikko päättyi raviparatiisiin
(3)Halsuanjärven pohja liian matala?
(4)Kaustisen ihme Halsuan peruja
(5)Fobiat
(6)Miehemme maailmalla - Jälkikirjoitus
(7)Kaveria ei jätetä vaan mätetään
(8)Hauska nuuhkaista vanha tuttu
(9)Mansikka-aika mainioimmillaan
(10)Läskintuhoamisleiri loppusuoralla
(11)Alitien Vangit 10/12
(5) Fobiat
Luettu 1013 kertaa
Gonzo-journalisti kaka
Lähitienoo

Jatketaanpa vielä tässäkin osiossa kuningaspeli pesäpallon ruotimista.

Vaan otetaanpa ensi alkuun hiukan kiinni tuohon otsikkoon. Maailmahan on täynnä kaikenlaisia kammoja tai fobioita, kuten tuo hienompi nimitys kuuluu. Niitä löytää liki joka paikasta, tilanteesta ja mitä ihmeellisimmistäkin asioista. Esimerkiksi arakhibutyrofobia on pähkinävoin kitalakeen tarttumisen kammo, pupafobia on sätkynukkekammo, triskaidekafobia on numero 13 pelko, sinistrofobia on vasenkätisyyden pelko. Eli kammoja tai pelkoja löytyy joka paikasta ja asiasta.

Pesäpallossakin on omat kammonsa ja ehkäpä pahin niistä on lautaskammo. Aihe on ollut erittäin suuren tarkastelun aikana viime viikkoina, koska orastavia oireita on esiintynyt muun muassa viimevuoden mestarijoukkueen lautasherralla ja muutamalla muullakin pelimannilla. Halsuan tulevassa sivukylässä Raahessa istutaankin nyt sormet ja varpaat ristissä toivoen, että viime vuoden pesäpalloilija saisi pallon tippumaan lautaseen, eikä kiertämään sitä kuin kissa kuumaa puuroa. Sen verran olivat kuitenkin epäileväisiä, että palkkasivat ottelukohtaisella sopimuksella uransa jo pariin kertaan lopettaneen "pandan" lukkarin sijaiseksi. Kuulopuheiden mukaan kyseinen herra oli heitellyt parikymmentä kertaa palloa ilmaan, ja kopseen käydessä todennut osumatarkkuuden riittäväksi lajitoverinsa auttamiseksi.

Myöskin eteläisellä Pohjanmaalla tätä kyseistä tautia on esiintynyt useammissa joukkueissa ja eri sarjatasoilla. Toivottavasti kyseessä ei kuitenkaan ole mikään H1N1-tyyppinen pandemia, sillä muutenhan pesäpallon sikariporras on vaikeahkon päätöksen edessä. Joudutaanko nykyisen syöttölautasen tilalle vaihtamaan kaivonkannen kokoinen korvike vai siirretäänkö pesäpallo-ottelut pelattavaksi yleisurheilukentille, joissa kuula- tai moukaririnki voisi toimia syöttölautasena.

Vielä ei ole kuitenkaan löytynyt mitään yksiselitteistä syytä tähän "tärräämiseen". Jossain vaiheessa Nurmon vesijohtovettä pidettiin yleisenä taudin aiheuttajana, mutta on sieltäkin muutama lukkari selviytynyt pois ilman suurempia kammon oireita. Tiedä sitten, onko heillä ollut pullotettua vettä mukana, sillä sain ihan viime aikoina todistaa tällaista tapausta Nurmossa. Tämän lukkarismiehen juodessa paikalliseen veteen sekoitettua urheilujuomaa, lakkasi pallo pysymästä lautasella liki kokonaan. Luultavasti ottelun syöttötuomarikin oli nauttinut kyseistä vettä, sillä varsin sekavasti hän ottelussa tuomitsi.

Henkilökohtaisesti en kuitenkaan usko tämän lautaskammon olevan mitenkään voittamaton tauti. Tosin toivoisin sitä omalle kohdalleni, ainakin ruokapöydän ääressä.