Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2009 / 08


(1)Pääkirjoitus
(2)Luopiot säntää kiertueelle
(3)Yleisurheilun MM-kisat
(4)Alitien Vangit
(3) Yleisurheilun MM-kisat
Luettu 1015 kertaa
Gonzo-Journalisti kaka
Perliini ja olumpia-tsadion

Yleisurheilun MM-kisat ovat varmaankin elokuun puhutuin aihe, ainakin urheilurintamalla. Tällä kertaa ne käydään jossain maassa, jonka nimi on kuuleman mukaan "paska".

Suomesta on jälleen kerran lähetetty mukaan suuri joukko urheilijoita pitämään kansakuntamme mainetta yllä. On kyllä todella hienoa nähdä, että jälleen kerran mukaan on saatu paljon nuoria kolmikymppisiä urheilijoita. Tämähän on ikään kuin "opintomatka" hamassa tulevaisuudessa siintäviä veteraanikisoja varten. Vailla suurempia menestymispaineita nämä nuorukaiset taistelevat verissä päin paikasta auringossa ja sijoista ynnä muista, sillä maakiintiöpaikat antavat mahdollisuuden kohottaa itsetuntoaan olemalla esimerkiksi maapallon 43. paras korkeushyppääjä, sillä Venäjä ei saa lähettää kisoihin sataakuuttakymmentä saman tuloksen hypännyttä edustajaa.

Suurimmat menestystoiveet on jälleen kerran keppimiesten harteilla. Halsuan lähikylän Lampin mieheltä odotetaan kerrassaan kultaista mitalia. Vaan saattaapa olla, että norjalainen "turskanpurija" vie ruodon mitalla voiton länsi-länsinaapuriin. Ja mikäli Latvian poika sattuu osumaan oikein päin heittopaikalle, saattaa suomipoikain kotiintuomisina olla vain yksi mitali - jos sekään. Jo näin kisojen alkupuolella on tullut huomattua, että eteläisen ameriikan poijilla on huomattavasti paremmat eväät kuin kanssakilpailijoilla. Joku "hussein", vai mikä se nyt oli, on kyllä keittänyt niin hyvät aamupuurot, että suomipoika saisi katsella liki kymmenen metriä perästä mustan miehen menoa. Ja tämähän ei olisi ollenkaan paha tappio, jos matka olisi 10000m. Sadalla metrillä tuo on jo ihan kohtalainen ero. Mutta onneksi nämä tasoerot hiukan kutistuvat mitä pidempi matka on, sillä suomipoika ei häviä enää kymppitonnilla kuin noin 700m ylätasankojen miehille. Mikäli haluttaisiin olla maalissa likikään samaan aikaan, niin matemaattisesti esitettynä tämä menee jokseenkin näin.

Tumma poika juoksee 100m ajassa 9,58s. Samassa ajassa suomipoika on juossut 91,4m eli tappiota tulee 8,6m. Toisen tumman poijan juostessa 10000m ajassa 2606s on suomalainen tumma poika juossut 9287m eli tappiota tullut 713m. Tämä tarkoittaa 7,13m tappiota per jokainen 100m. Jos kavennuksen määrä pysyy samana, 8,6m - 7,13m = 1,47 m, jokaisella kympillä (tarkasti ottaen 9900 metrillä), niin tarvitaan 7,13m:1,47m = 4,85 kymppiä lisää, jotta tappiomäärä tasaantuu. Tässä vaiheessa tappiota on kertynyt 8,6m+99x7,13m+485x(7,13m+0):2=2443,495m
Jos tämän jälkeen suuntaus pysyy samana ja aiotaan ottaa kiinni vajaan 2,5 km ero 1,47m/10km vauhdilla tarvitaan n. 1600 kymppiä lisää, jotta ollaan tasoissa. Matkaa on tehty kaikkiaan 16622 km...
(Allekirjoittanut ei vastaa laskelmien todenmukaisuudesta. Mikäli tämä malli ei miellytä, valitukset ja oikaisupyynnöt voi lähettää suoraan Kelalle.)

Halsuan kunnanisien ja urheiluvaikuttajien kannattaisi kyllä hakea vaikkapa yhdessä Vetelin kanssa seuraavia jaossa olevia yleisurheilun EM- tai MM-kisoja. Ihan jo silläkin perusteella, että molemmista kunnista on tulossa varsin lupaavia urheilijanuorukaisia. Ja mikäpä olisikaan innostavampaa näille nuorille kuin se, että ensimmäinen arvokisaesiintyminen tapahtuisi kotikonnuilla. Ja onhan toki molempien kuntien yleisurheilustadionit vallan hienossa kunnossa. Tosin Käpylän tartaani saattaa olla sadekelillä hieman pehmeä ja pesäpalloilijat saattaisivat suivaantua, mikäli kentässä olisi moukari, kiekko tahi keihäskisan jälkeen suuria reikiä, joten nämä lajit voitaisiin suosiolla luovuttaa veteliläisille. Mutta juoksumatkat, vaikka pidemmätkin, voitaisiin aivan hyvin juosta raviradalla. Uusitulla kaviouralla hienoine kallistuksineen kaikki entiset maailmanennätykset olisivat paperia, sillä niin hurmiossa päästelisi ylätäasangon poijaat.