Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2009 / 09


(1)Pääkirjoitus
(2)Kirkkoharjun avolouhos aikataulussa
(3)Harkinnanvaraista tukea ei haeta
(4)Halsuan kunta tienristeyksessä
(5)Rahoituslaitosten väki ulalla
(6)Vauvoja tehdään taantumaan
(7)Pallottelua
(8)Halsua ei veteraanikeräyksestä luovu
(9)Jussilaiset vietettiin onnellisten tähtien alla
(10)Onnea 20-vuotiaalle
(11)Alitien Vangit 12/12
(2) Kirkkoharjun avolouhos aikataulussa
Luettu 1123 kertaa
Jussi Kalliokoski
Kirkkoharju

Kaivosinsinöörien pöydillä muhinut kirkkoharjun avolouhos alkaa saada hahmonsa. Kuopan reunalle muodostuvan kaivoskylän työläisasuntolan toinen vaihe on pian pystytetty ja asuntoloiden keskelle kohoava uljas monttu voi kohta täyttyä työn riemusta. Myös työläisiä maavyöryiltä suojaavaa betonipengerrystä vahvistetaan.

Malminetsijöiden laskelmissa alue todettiin erityisen soveliaaksi kaivostoiminnalle, sillä se on harvaan asuttua ja lähellä palveluita. Eivätkä naapuritontin asukkaat luultavimmin nosta meteliä kaivoksesta. Eikä heillä siihen olisi juridisesti oikeutta, sillä kuoppahan heitäkin varten on aikanaan kaivettu.

Yksi merkittävä syy kaivoksen sijoittamiseen löytyykin juuri naapuritontin kuopista. Alueella pitkään jatkuneen lähtökuoppaustoiminnan seurauksena maaperään on kertynyt rikkauksia, jotka ovat sittemmin hiljakseen valuneet kirkolta katsoen juuri kohti avolouhosta. Maanäytteistä on mitattu korkeina pitoisuuksina muun muassa sikainfluenssan kiihdyttämän kuumemittariteollisuuden himoitsemaa elohopeaa, sekä muita jaloja raskasmetalleja.