Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2009 / 11


(1)Pääkirjoitus
(2)Kaksi Finlandia-ehdokkuutta Halsualle
(3)Köysirata Tuohimaahan
(4)C-molli
(5)Harjakatto Plus-Pisteelle
(6)Halsuan harjalla
(7)Kinkkubingokausi vauhtiin
(4) C-molli
Luettu 1014 kertaa
Gonzo-journalisti kaka
Halsua

Musiikki, tuo varsin laaja-alainen käsite, johon liki jokainen meistä törmää päivittäin tarkoituksella tahi tahtomattaan. Mieltymyksiä, mielipiteitä ja kaikkia muita sellaisia on yhtä paljon kuin korvaparejakin. Tässä osiossa ei ole tarkoitus tehdä läpileikkausta koko musiikkimaailman skaalaan, vaan ottaa käsittelyyn yksi osa-alue, eli tanssimusiikki.

Mikäpä onkaan sen "romanttisempaa", kuin lämmin kesäyö ja lavatanssit Käpylän kasinolla: naiset kellohameissaan tai muissa kussavaatteissaan viimeisen päälle puuteroituna, miehet Tolppasen ladolta haetun rohkaisuryypyn myötä ehkä varmempina itsestään kun koskaan ennen, mikäli pulloa ei ole sattunut löytämään paikallinen nuoriso. Lavalla maakunnan kuuluisin orkesteri tähditettynä valtakunnassakin mainetta niittäneellä levylaulajalla. Porukkaa on tupa täynnä, humpan ja foxin perään orkesteri vaihtaa rytmit kepeään jenkkaan, jonka jälkeen tunnelmoidaan tulisen tangon tahdeissa. Kohta onkin kellon viisarit vierähtäneet seuraavan vuorokauden puolelle, ja on vuoro viimeisten valssien. Tämän jälkeen väsynyt, mutta onnellinen tanssikansa suuntaa autonsa keulan kohti kotia. Kuka sitten varmana omasta ajokunnosta omalla kaarallaan, kuka epäilevänä odottaen pirssikyytiä. Joku saattaa tehdä tuttavuutta kovahkoon betonilattiaan lukittujen ovien takana, seuraavan aamun "morkkiksia" odotellessa, kun oli liian varma ajokunnostaan.

Tässä vaiheessa orkesterin poikien ja tyttöjen ilta ei suinkaan ole ohi. Soittopelit, johdot, kaiuttimet ynnämuut äänentuottovälineet on kasattava ja pakattava keikkabussiin tai johonkin vastaavaan kulkupeliin, jolla siirrytään keikkapaikalta toiselle. Toki tässä vaiheessa levylaulajasolisti on liuennut paikalta illan kauneimpien naisten kanssa. Keikkaa on toki edeltänyt useamman tunnin ajomatkat ja kaikkien näiden työkalujen roudaaminen lavalle joitain tunteja aiemmin, kun tanssikansa on edes ehtinyt ulos lauantaisaunasta. Eli soittajan työpäivä ei ole pelkästään se kolme-neljä tuntia lavalla. Jossain tanssijärjestäjät ovat nähneet jopa niin paljon vaivaa, että ovat järjestäneet oikein majoituksen ja mahdollisesti takahuoneeseen, ja jopa jotain pikkupurtavaa sekä juotavaa soittajapoijille ja -tytöille. Alkoholiahan soittaja ei tietenkään saisi käyttää, mutta ehkä tänä päivänä ei enää yhdestä nautitusta olutpullosta tahi viinaryypystä viedä koko keikkapalkkiota.

Täytyy omistaa lehmän hermot ja olla muutenkin hiukka masokisti luonne, jos viitsii/haluaa lähteä tämän kaltaiseen työhön. Sillä tanssimuusikon elämässä ei ole kyllä oikeastaan mitään, mihin normi liukuhihnatyöläinen on tottunut. Palkka on kerrassaan surkea, työajat ovat varsin ikävät ja ilman mitään yötyölisiä. Vapaapäivät ovat yleensä alkuviikosta. Kesälomat - ne ovat soittajan parasta työaikaa. Asiakkaina tanssikansa on myös perin vaativa, sillä sooloiluun ja omiin suosikkipiiseihin ei ole varaa tai väki äänestää jaloillaan. Eli pitää osata miellyttää massaa ja soittaa vaikka kolmekymmentä kertaa illassa "Venezuela", jos kansa vaatii.

Mielestäni heille, jotka ovat tämän loputtoman tien valinneet, voisi myöntää jonkinlaista huomiota vaikkapa nyt valtiovallan tai jonkin byrokratialaitoksen osalta. Esimerkiksi valtion alkoholijuomaliike voisi lanseerata oman soittajapoika –pullon, josta menisi lyhentämättömänä 75 % Tanssimuusikoiden tuki ry:lle - jos tällaista yhdistystä ei ole, niin se pitää perustaa. Ja luonnollisesti tähän yhdistykseen kuuluvat saisivat pullollisen tätä akvaviittia kerran kuukaudessa kotiin kuljetettuna. Lisäksi tanssimuusikot voisivat saada verohelpotusta siinä mielessä, että dieselin sijasta he saisivat käyttää keikkabusseissaan polttoöljyä. Tämähän on sallittua maataloudessa ainakin jossain muotoa. Ja eräänlaista karjalaumaahan nämä tanssimuusikot, työn ja arjen sankarit paimentavat.

Ja eiköhän vedetä vielä C-mollista samanlainen..