Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2009 / 11


(1)Pääkirjoitus
(2)Kaksi Finlandia-ehdokkuutta Halsualle
(3)Köysirata Tuohimaahan
(4)C-molli
(5)Harjakatto Plus-Pisteelle
(6)Halsuan harjalla
(7)Kinkkubingokausi vauhtiin
(6) Halsuan harjalla
Luettu 997 kertaa
Jussi Kalliokoski
Kirkkoharju

Kirkkoharjun laella sijaitsee erityisen hyvä paikka tarkkailla maailman kulkua. Pienetkään elon liikahdukset eivät jää huomaamatta. Milloin kolahtaa taloustavarakaupan ovi. Kuka antoikaan lantin vaivaisukolle. Lainamakasiinin katonharjalta avautuu koko kylän kokoinen maisema ja siinä maisemassa onkin syksyn mittaan piisannut nähtävää. Lainamakasiini, kun sijaitsee kylän kaikkein eläväisimmällä paikalla, hautausmaan laidalla.

Vain kirkko haastaa makasiinia uhmakkaasti kallistuvalla tornillaan. Makasiinin katolta aikansa juhlallista rakennelmaa tuijoteltuaan alkaa torni painua yhä reilummin hautuumalle päin ohittaen viimein tapulin. Äkkiä havahtuu kuitenkin muistelemaan taannoisen kirkkomuusikon vertausta autokouluajoilta: Kirkko ei liiku vaikka kuinka urkuja polkis. Siinä lausahduksessa helmeileekin halsualaisuuden perimmäinen ominaisuus: pysyvyys.

Vaikka ihmiset ja paikat vaihtuvat. Uudet teräsbetonimonumentit kohoavat harjun laelle haastamaan edellisiä, siitä huolimatta vain yksi on ikuinen. Sitä leimaa, minkä sydämeensä on kerran Halsualta saanut, ei voi repiä pois minkään maailman houkutukset. Mutta toisaalta sitä ei voi myöskään saada muutoin kuin synnyinlahjana. Siispä muistakaa vaalia tätä sydämenne aarretta.