Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2010 / 01


(1)Pääkirjoitus
(2)Väkiluvun näennäinen laskusuhdanne
(3)Nuorisoseuran uusi tuleminen
(4)Tipaton tammikuu
(5)Helmikuu täynnä tapahtumaa
(6)Kirkosta eroaminen kiihtyi
(7)Liikenneympyrän käyttöopas
(8)Surmanajaja 1/N
(1) Purkan käyttökielto syynissä
Luettu 1749 kertaa

Viimeisimpinä aikoina on maailmalta raikunut uutisointeja aikeista kieltää purkan käyttö, oikein herrasväen peellä kirjoitettuna. Halsuan viralliset tahot eivät toistaiseksi ole esittäneet omia näkemyksiään purkan suhteen, mutta tiettävästi täkäläiset eivät aio lähteä taistelemaan yleiseurooppalaista linjaa vastaan.

Esimerkiksi Tanskassa ja Ranskassa ollaan muotoilemassa kieltoa, joka estäisi päästä varpaisiin peittävän purkan käytön julkisissa tiloissa. Kotioloja ei purkkienkaan suhteen aiota käydä käpälöimään. Euroopan johtavissa valtioissa ollaan oltu erityisesti huolissaan siitä, mikäli purkka peittää ihmisen kasvot.

Suomessa ja Halsualla virallisia linjauksia ei vielä ole kirjattu, mutta ainakin kasvatuksellinen asenne meilläpäin on pitkään ollut purkkaa kohtaan negatiivinen. Esimerkiksi koululuokissa valvotaan tarkkaan oppilaiden purkan käyttämisiä. Mikäli jonkun yksilön huomataan verhoutuneen purkkaan, joutuu tämä tyypillisesti hankkiutumaan purkastaan eroon. Välitunneilla tosin purkkien täyskieltoa ei vielä ole.

Purkan vastustajat ovat esittäneet näkemyksilleen aivan järkeenkäypiä perusteita. Onhan toki kurjaa, mikäli esimerkiksi hiukset ovat purkan peitossa. Silti purkan totaalikielto saattaisi rikkoa joitain kansalaisten perustuslaillisia oikeuksia. Mikäli esimerkiksi purkan käyttö kuuluu yksilön uskonnolliseen vakaumukseen, ei tätä pitäisi lähteä täysin kieltämään. Tiettävästi muun muassa Suomen hammaslääkäriliitto puolustaa ihmisten oikeuksia käyttää ainakin tietynlaista purkkaa.
Jarno Hietalahti