Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2010 / 03


(1)Pääkirjoitus
(2)JarMixista ketjukauppa?
(3)Perhevapaat ohi sanan toimituksesta
(4)Liikenneympyrän riskit eivät olleet ylimitoitettuja
(5)Kylkiäiset
(6)Vaarallinen lumipallonheittelijä Meriläisen ja Liedeksen välimaastossa
(7)Halsua kärkikastia lomituksissa
(8)Nordea - mallia Halsuan Osuuspankille täyden palvelun pankista
(9)Surmanajaja 3/N
(1) Maailma pimeni tunniksi
Luettu 1741 kertaa

Maaliskuun lopussa vietettiin niin kutsuttua Earth Houria, jonka aikana ympäri maapalloa valot pimennettiin tunniksi. Tempauksella haluttiin muistuttaa ilmastonmuutoksen kiihtymisestä. Suomessa tapahtumaan lähti mukaan 86 kuntaa tai kaupunkia, Halsua ei näiden joukossa ollut.

Halsualla oli mainiot perusteet jättäytyä WWF:n organisoiman tapahtuman ulkopuolelle. Halsualainen luonnonsuojeluväki oli yksiselitteisesti sitä mieltä, ettei yksittäinen tunti ratkaise ilmastonmuutokseen liittyviä ongelmia. Lisäksi päättäjät ovat jo pidemmän aikaa tuumanneet, että pimeässä on niin kovin vaikea nähdä eikä esimerkiksi lukuharrastuksesta meinaa tulla mitään, jos ei näe.

Silti Halsua on jo vuosien ajan käynyt omaa hiljaista taisteluaan luontoasioissa. Keinovalikoima on vieläpä ollut huomattavasti radikaalimpaa kuin esimerkiksi Earth Hourilla. Kylillä on jo vuosikymmenten ajan pimennetty valot yöajaksi pois ja tähän päiväittäiseen rutiiniin ovat osallistuneet pääsääntöisesti kaikki kyläläiset. Vanha ohjesääntö toimii edelleen mainiona kannustimena: "Päivällä valvotaan ja yöllä nukutaan. Jos yöllä ei nukuta, päivä menee pilalle." Niin sitä pitää.
Jarno Hietalahti