Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2010 / 07


(1)Pääkirjoitus
(2)Luonto koettelee Halsuaa
(3)Öiset ilmiöt kummastuttavat kylillä
(4)Jälkikäteen julkaistu ennuste EM-kisoihin
(5)Neljäs supermies Halsualta
(6)Miehemme Maailmalla ja ilmassa
(7)Tiekiista päätökseen
(8)Elokuvat palaavat kylään
(9)Surmanajaja osa 7
(1) Halsuasta monikielinen pitäjä
Luettu 1652 kertaa

Halsuasta on tulossa yksi maailman johtavista metropoleista. Tuoreimpana osoituksena tästä toimii maailmallisten kielten rantautuminen kyläyhteisöön. Pitkään varsin homogeenisenä pysytellyt kunta on avannut ovensa apposen ammolleen myös maahanmuuttajille.

Toki suomenkielellä on edelleen kunnassa hegemoninen asema. Kyläläisistä noin 99,1 % puhuu äidinkielenään suomea, mutta 1313 asukkaan kunnassa 0,9 % eli 11,817 ihmistä ei ole mikään merkityksetön ilmentymä. Joidenkin ennusteiden mukaan monikulttuurisuus tulee elämään Halsualla kukoistuskauttaan aivan lähitulevaisuudessa.

Toistaiseksi Halsualla ei olla varauduttu erityisen hyvin kansallisuuksien tilkkutäkkimäiseen esiintymiseen. Esimerkiksi tienviitat pysyvät sinnikkäästi yksikielisinä eikä asiaan ole muutoksia tiettävästi luvassa. Tavalliset kyläläiset ovat kuitenkin kulttuurisen moninaisuuden huomioineet ja antaneet muun muassa eräälle lähiöalueelle nimeksi Vironperä.

Kunnan päättäjien olisi syytä muuttaa Halsua virallisesti kolmikieliseksi pitäjäksi. Tämän jälkeen Tiehallinto avustaisi varmasti mielellään tienviittojen muokkaamista ruotsin ja viron kielille. Paikalliset yrittäjät ovat epäilemättä jo alkaneet vaatia työntekijöiltään vankkaa kieliosaamista. Hallinnon täytyy kyetä seuraamaan aikaansa.
Jarno Hietalahti