Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2010 / 08


(1)Pääkirjoitus
(2)Alitien Vangit äänikirjaksi
(3)Manipulointi
(4)Kesä ilman hellettä
(5)HaVen nousuhaaveet murskaksi
(6)Työhyvinvoinnista yöhyvinvointiin
(7)Surmanajaja
(1) Metroverkosto Halsualle
Luettu 1439 kertaa

Halsuan päätien varressa kyläläisten mieli täyttyy yhdestä kysymyksestä: missä viipyy kylän oma metroverkosto? Toistaiseksi päättäjien suhtautuminen metrotoiveisiin on ollut kielteistä, mutta toiveikkuus elää kylillä.

Keskustan ilmettä on muutettu viime vuosina entistä kaupunkimaisemmaksi. Uusimpina todisteina tästä toimivat liikenneympyrä ja kevyen liikenteen väylä. Myös näkyvillä paikoilla sijaitsevia rakennuksia on saateltu korkeampaan muottiin ja onpa kylille rakennettu myös Halsuan oma Eiffelin torni, Rauta-Kale.

Ilmeinen jatkumo kaikelle tälle kehitykselle olisi oma metroverkko. Tämä kaventaisi sivukylien välisiä kuiluja ja niin kurkisuolaiset kuin Kanasen kylän miehet sekä naiset pääsisivät vaivatta keskustan ostosparatiisien lähelle. Kymmenien, jopa yksittäisten, kilometrien pyöräily sateisella pakkassäällä jättää useimmat peräkyläläiset herkästi kotiin. Maanalaisessa matkatessa ei säämurheista tarvitsisi suuremmalti välittää. Näin modernilla metroverkostolla olisi epäilemättä erinomaisen myönteinen vaikutus Halsuan talouteen.

Rautatierakentamisen perinteet Halsualla ovat jo vankat. Ministerismestarin aikaan Halsualle huhujen mukaan rakennettiin pieni pätkä junarataa, mutta oman aseman saaminen kaatui lopulta poliittiseen vastustukseen. Nyt kunnalla olisi upea tilaisuus perustaa valtakunnan ensimmäinen metroverkosto, sikäli kuin Helsingin maanalaista ei oteta laskuihin mukaan.
Jarno Hietalahti