Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2010 / 09


(1)Pääkirjoitus
(2)Halsua voitti hammaslääkärivertailun
(3)Pesäpallokauden yhteenveto
(4)Miehemme Maailmalla ja merellä
(5)Kalliokosken Sana valtakunnan kärkeä
(6)Kirjeenvaihtajan matkapäiväkirja: Makkaraa matkoilla
(7)Alitien vangit myytiin loppuun
(8)Surmanajaja
(1) Vaaliesimerkkiä Halsualta
Luettu 1590 kertaa

Eduskuntavaalit lähestyvät vinhaa vauhtia ja taas maa on jakautunut leireihin. Vastakkainasettelut jatkuvat ja väärän puolueen väkeä katsotaan syrjäkarein. Taistelun tuoksinnassa vihanilmauksilta ei ole säästytty.

Ennen edeskuntavaaleja käydään vielä seurakuntavaalit, joissa niissäkään ei ole kilpa-asetelmilta vältytty. Valtiovalta on vielä päättänyt alentaa näissä vaaleissa ikärajan 16 vuoteen, mikä opastaa kansanjoukkojen epävarmimmat rivit ottamaan kantaa myrskyävässä epätietoisuudessa - ilman kunnon perusteita. Kantaa kannanottamisen vuoksi, sanotaan.

Halsualla vaalikulttuuri on onneksi sopuisampi. Esimerkiksi seurakuntavaalit hoidetaan kunnassa sulassa sovussa, kun ehdokkaita asetellaan juuri sopivasti sen verran, että kaikki varmasti tulevat valituksi. Näin ollen kansan ei tarvitse jakautua kahtia eikä kenellekään tule paha mieli.

Niin kutsuttu Halsuan malli toimii luontevana esimerkkinä siitä, miten mainiosti yhteiset asiat saadaan hoidettua ilman vaaliverenvuodatusta. Samalla sopuisa vaalityyli toimii kritiikkinä ääni-ikärajan laskemista vastaan; epävarmat 16-vuotiaat eivät voi äänestää, kun kerran äänestettävääkään ei ole. Vielä eduskuntavaaleihin Halsuan malli ei vielä yleistyne, mutta toivottavasti vuoden 2012 presidentinvaalit onnistuvat jo ilman ylimääräisiä ehdokasasetteluja.
Jarno Hietalahti