Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2010 / 10


(1)Pääkirjoitus
(2)Agri-marketin toiminta loppuu
(3)Reportaasi kentän laidalta ja vähän kentältäkin
(4)Vuoden tulokkuus ja patsashanke
(5)Paljastuksia
(6)Pyhäinpäivän aikaan ei havaittu häiriöitä
(7)Taloustilanne tyydyttävä, mutta ei pitkään
(8)Lukijan runo: Muinaishenget puhuvat
(9)Surmanajaja osa XXXX
(1) Vanhat ikkunat, sameat lasit
Luettu 1505 kertaa

Pitkin valtakuntaa on kirkosta alettu erota vauhdilla sen jälkeen, kun kirkko- ja tasa-arvoväki keskustelivat julkiskanavalla homoseksuaalien oikeuksista. Erovimma ei ollut yltänyt Halsualle ainakaan vielä viikkoa ohjelman jälkeen, kun kylän kirkosta eronneiden määrä näytti pyöreä nollaa.

Sosiologit ovat pähkäilleet kuumeisesti selityksiä ilmiölle. Osa arvokkaista tahoista on päätellyt, että halsualaiset ovat aina olleet sikäli valveutunutta kirkkokansaa, ettei yksi ajankohtaisohjelma tuonut mitään uutta informaatiota kyläläisille; kaikki sanottu oli jo entuudestaan tuttua. Kirkkoon kuuluneet halsualaiset kyllä tiesivät, mihin olivat sitoutuneet.

Älymystön piirissä on raikunut myös vastakkaisia näkemyksiä. Vastarannankiiskien mukaan halsualaiset eivät ole eronneet kirkosta ainoastaan siitä syystä, että Halsualla ei tiedetä televisiosta saati Internetistä.

Joka tapauksessa kohu on hiipimässä vähitellen myös Halsuan lähitienoille. Keski-Pohjanmaan Sodomassa, Perhossa, kirkosta eroa oli hakenut eroakirkosta.fi -nettisivuston kautta yksi ihminen mainitun ohjelman esittämisen jälkeen. Naapuruskunta Gomorrassa eli Vetelissä määrä oli kaksinkertainen. Joidenkin mielestä vaarana on, että huhut näistä tapauksista kantautuvat vielä Halsuallekin saakka.

Mitä vanhojen ikkunoiden ja sameiden lasien takana oikeasti tapahtuu, se ei ole tämän pääkirjoituksen asia.
Jarno Hietalahti