Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2010 / 11


(1)Pääkirjoitus
(2)Joulu juhlista jaloin – pikkujouluista taksilla
(3)Äly hoi
(4)Halsualla harkitaan omaa valuuttaa
(5)Lopetusuhan alla oleville kouluille ehdotetaan Metelin mallia
(6)Lukija jatkaa runoilujaan: Kuippana iskee taas
(7)Surmanajaja 11/12 (?)
(1) Perimysjärjestely huolestuttaa Halsualla
Luettu 1516 kertaa

Pohjois-Korean sisäinen ja ulkoinen kuohunta on tuonut raadollisen elävästi silmille myös Halsuan kunnanjohdollisen tilanteen. Kylillä on herätty siihen tosiseikkaan, ettei nykyinen Johtaja voi hallita loputtomiin.

Raaka todistusaineisto viittaa siihen suuntaan, että Halsualla on jossakin vaiheessa valittava uusi kunnanjohtaja. Kylän neropatit ovatkin nyt lyöneet päänsä yhteen ja kuumeisesti mietitään, miten seuraava päällikkö valitaan.

Tietyissä piireissä on saanut kannatusta idea monarkiasta, jossa valta siirtyy suoraan isältä pojalle tai joissakin erityistapauksissa tyttärelle. Tällainen malli on käytössä muun muassa jo mainitussa Pohjois-Koreassa. Tämän tyylin ehdottomia etuja on suoraviivaisuus eikä tällöin vastalauseille juuri jää sijaa.

Nykyajan hömpötyksiin kuuluva demokratia eli kansanvalta on tuomittu laajalti jo antiikin Kreikan ajoista lähtien, mutta silti kylillä elätellään toiveita tällaisestakin valintatavasta. Olennainen kysymys kuuluukin, onko Halsua riittävän kypsä siirtämään päätäntävallan kansalaisille? Entä jos kukaan ei äänestä? Kenet voidaan asettaa ehdolle? Raivoisa vaalitaistelu saattaisi repiä kyläläiset kahteen, jollei useampaankin, osaan.

Tärkeintä on joka tapauksessa, että keskustelu pysyy käynnissä. Eikä sen niin väliä, kuka höpöttää ja mistäkin aiheesta - kunhan nyt ääntä piisaa.
Jarno Hietalahti